Hisar Hospital Intercontinental Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Uzmanları yumurtalık kistleri ile ilgili soruları cevaplandırdı.
Yumurtalık kisti nedir?
Yumurtalıklar kadının üremesi için gerekli ve aylık menstruel döngünün zamanına göre farklı boyutta foliküler gelişim gösteren rahimin her iki tarafında tuba dediğimiz yumurtanın rahme ulaşmasını sağlayan yapı ile komşulukta çift taraflı organımızdır. İyi huylu ve kötü huylu; içi su, kanlı sıvı ya da taratom dediğimiz kistlerde olduğu gibi yağ, kıl, kemik yapısı gibi oluşumlar içeren kistler olabilir.
Ne derece tehlikelidir?
Öncelikle iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadığını ayırt etmek gerekir. Örneğin 3-4 cm’den büyük ve 3 adet dönemi geçmesine rağmen kaybolmayan kistler dikkatle incelenmelidir. Septa dediğimiz bölmeler içermesi ve septanın ya da kist duvarının kalın olması, kistin içinde ultrasonda hiperekojen papiller oluşumların olması, içeriğinin yoğun olması, kısa zamanda hızlı büyüme, doppler ultrasonda kistin aşırı kanlanıyor olması bize kötü huylu olduğunu düşündürür.
Doğurganlığa etkisi nedir?
Öncelikle kötü huylu kistleri ekarte edersek ki; öncelik hayatta kalma olacağından tabii ki ameliyat önerilir. İyi huylu kistlerde eğer kist çok büyük ise torsiyon dediğimiz yumurtalıkların kendi etrafında dönerek acil ameliyat ve yumurtalık kaybına yol açma durumu nedeni ile operasyon önerilebilir. Doğurganlık üzerine en çok etkisi olan kistler endometriyoma kistleridir. Her ay adet ile birlikte kist içine kanama olur ve uterus ve tüpler üzerinde yapışıklığa buna bağlı olarak da gebe kalmaya engel durumlar yaratılabilir. İyi huylu olduğunu düşündüğümüz kistler en az 3 adet dönemi beklenir ve büyüklüğüne göre ameliyat kararı verilebilir.
Nasıl takip edilir?
Bugün bizim için en önemli takip aracı ultrasonografi ve doppler incelemedir. Kistin büyümesi ve farklılaşmasını bu şekilde takip ederiz. Büyüklük her zaman önemli olmakla birlikte örneğin menopoz döneminde 2 cm’lik bir kist de bizim için önem arz edebilir. Bu kist hormonun olmadığı bir dönemde olduğu için kötü huylu olabilir mi diye takip edilmelidir. Ayrıca kötü huylu yumurtalık kistlerini gösteren kanda bakılan ca125 değerinin yüksek olması veya giderek yükselmesi de bizi kötü huylu kist olması yönünde şüphelendirir.
Önlem ve tedavi yöntemleri
Fonksiyonel kist dediğimiz hormonal döngüde aksamalara bağlı kistler için doğum kontrol hapı vererek veya hastanın durumuna göre vermeden de 3 ay takip ederiz genellikle bu kistler 1-2 adet dönemi ile kaybolurlar. Kötü huylu olduğundan şüphe ettiğimiz kistlerde öncelikle laparaskopik dediğimiz kapalı yöntemle operasyona başlayıp gerekirse açık ameliyata geçilebilir, operasyon sırasında frozen section dediğimiz patolojik inceleme ile. Kötü huylu kistlerde kistin tümoral durumu borderline dediğimiz bir tümör ise hastanın doğurganlığını koruyucu ameliyat yapılabilir. Ama kötü huylu agresif bir tümörde rahim, yumurtalıklar, lenf bezi karın zarının bir kısmı, omentum dediğimiz organ ve apendiksin alındığı büyük ameliyat yapılır. Diğer iyi huylu kistlerde; basit kistler, endometriyozis ve dermoid kistlerde laparoskopik yaklaşım tercih edilir ve Genellikle sadece kist çıkartılır ve yumurtalıklar korunur.
Hiç yorum yapılmamış.